Gdzie należy stosować olej konopny? Czy pozytywnie wpływa na organizm ludzki? Jak można z niego korzystać w kuchni?
Zastosowanie
Olej konopny dawniej był używany w każdym domu, a w polskich wsiach uprawiano konopie. W dzisiejszych czasach jest rzadziej stosowany, ale pomału wraca do łask. Może być stosowany na szeroką skalę w kosmetyce, jak i w kuchni. Warto zauważyć, że to nasz rodzimy skarb.
Kuchnia
Olej z konopi ma lekki i delikatny, orzechowy smak. Można go używać jako dodatek do przypraw i wielu dań. Zielonkawy kolor urozmaici potrawę, nadając jej estetyki i ciekawego smaku. W kuchni można go stosować na wiele sposobów;
– do smarowania pieczywa,
– do przygotowania pesto,
– do zup i sosów,
– do sałatek ze świeżych warzyw,
– do koktajlów typu smoothie.
Warto zaryzykować i poeksperymentować z tym produktem. Potrawy zyskają dzięki niemu całkiem nowy aromat, a zaskakujący orzechowy smak nada im ciekawego charakteru. Warto zauważyć, że dodatek oleju nie wpłynie na aromat całej potrawy, jedynie go urozmaici.
Olej konopny z łatwością można kupić w sklepach spożywczych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Jest z powodzeniem stosowany na szeroką skalę jako środek mający lecznicze właściwości. Znaleźć go także można w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji ciała i twarzy. Jak widać, olej z konopi zyskuje uznanie w branży kosmetycznej, medycznej i gastronomicznej. Stosowany na zimno zachowuje najcenniejsze właściwości, o czym warto pamiętać podczas wykorzystywania oleju w kuchni.