Roślinne odżywki białkowe są polecane osobom nie spożywającym mięsa, a także sportowcom. Jakie wyróżniamy rodzaje wegańskiego białka? Czy warto stosować wegańskie białko?
Rodzaje odżywki białkowej
Popularnym białkiem jest białko sojowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Izolat sojowy zawiera około 90 procent białka i niewielką ilość tłuszczu. Koncentrat sojowy natomiast ma nieco niższy procent białka w składzie.
Białko sojowe jest bardzo dobrze przyswajalne. Soja ma wiele właściwości zdrowotnych, chroni przed działaniem wolnych rodników, zwiększa ilość fitoestrogenów i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Kolejnym rodzajem białka wegańskiego jest białko pszeniczne. Ma dużą dawkę glutaminy i jest trochę gorszej jakości niż powyższe.
Jeśli interesuje nas wegańskie białko, najlepszym wyborem będzie sojowe, gdyż posiada wiele cennych właściwości.
Czy warto stosować białko wegańskie dla sportowców?
Roślinne suplementy białkowe warto stosować, gdy mamy nietolerancję pokarmową, jesteśmy weganinem lub wegetarianinem. Standardowe odżywki białkowe można stosować, gdy nie jesteśmy na diecie bezmięsnej. Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskamy lepsze efekty podczas treningu i poprawimy swoją odporność.
Wegańskie białko to dobry sposób na uzupełnienie diety, ale warto zauważyć, że białko pochodzenia zwierzęcego, w przeciwieństwie do roślinnego, zawiera w zasadzie wszystkie potrzebne aminokwasy.
Dieta i spożywane pokarmy nie są w stanie dostarczyć nam wszystkich wartości odżywczych, dlatego często wiele osób korzysta z dodatkowej suplementacji.