Czym grozi niedobór witaminy E?

Witaminy są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowaniu organizmu. Nie wszystkie mogą zostać dostarczone wraz z pożywieniem w optymalnych dla aktualnego zapotrzebowania dawkach. Jedną z takich witamin jest witamina E (nazywana także witaminą płodności, ponieważ badania wykazały, że jej niedobór może prowadzić do problemów z zajściem w ciążę.

Optymalne dawki witaminy E

Każdy organizm jest inny – jego zapotrzebowanie na poszczególne substancje również. Przyjmuje się jednak, że witamina E (https://evita.sklep.pl/pl/c/Witamina-E/2222889) powinna być dawkowana w następujący sposób:

  • niemowlęta przed ukończeniem szóstego miesiąca życia: maksymalnie 4 mg na dobę,
  • niemowlęta do pierwszego roku życia: 5 mg,
  • dzieci do 8 roku życia: 7 mg,
  • dzieci między 9 a 13 rokiem życia: 11 mg,
  • młodzież od 14 roku życia oraz dorośli: 15 mg.

Szczególne zapotrzebowanie na witaminę E wykazują organizmy ciężarnych kobiet – jest to aż 19 mg dziennie.

Niedobór witaminy E

Niedobór każdej witaminy w organizmie nie wróży niczego dobrego, jednak brak optymalnej suplementacji witaminy E może być szczególnie opłakany w skutkach. Badania dowodzą, że niskie spożycie produktów z zawartością tej substancji wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaćmy. Co więcej, naukowcy udowodnili także istnienie związku między prawidłową suplementacją witaminy E a zachorowalnością na raka prostaty (na ten typ nowotworu mężczyźni w Polsce chorują najczęściej, a rocznie odnotowuje się około pięciu i pół tysiąca zgonów z tego powodu).

Objawy niedoboru witaminy E

Niski poziom witaminy E w organizmie objawia się przede wszystkim problemami ze skórą (cera nie wygląda zdrowo, wykazuje podwyższoną tendencję do wyprysków), wypadaniem włosów i osłabieniem paznokci. Co więcej, osoby które nie dostarczają odpowiedniej ilości tej substancji do swojego organizmu skarżą się często na rozdrażnienie, ogólne zmęczenie, ciągłą senność, kłopoty z koncentracją oraz pogorszenie się wzroku. Dobrą wiadomością natomiast jest to, że witaminy E niemal nie da się przedawkować – jej nadmiar jest regularnie usuwany z organizmu.