Czy superfoods to klucz do zdrowia?

Pełnowartościowa dieta bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze to podstawa zdrowego stylu życia. Żywność obfitująca w składniki odżywcze nie tylko poprawia samopoczucie, ale może pomóc organizmowi zapobiegać niektórym chorobom, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Czy żywność może się być lekarstwem na wszystkie potencjalne dolegliwości? Czy można wyglądać wspaniale, czuć się świetnie, żyć długo i zdrowo, dzięki spożywaniu odpowiednich pokarmów? Czy naprawdę istnieją superfoods, które zapewnią naszym organizmom wszystkie potrzebne składniki odżywcze i jak należy je włączyć do swojej codziennej diety?

Co to jest superfood?

Nie istnieje naukowa definicja. Uważa się jednak, że superfoods to źródło składników odżywczych, które dostarczają:

  • przeciwutleniaczy,
  • fitochemikaliów – to substancje chemiczne zawarte w roślinach, odpowiedzialne za kolory i zapachy,
  • witamin i minerałów.

W zasadzie każda żywność, która jest bogata w składniki odżywcze, może być zaliczona do kategorii superfoods, najwięcej jednak jest produktów pochodzenia roślinnego, ale również nabiał i ryby.

Zbilansowana dieta

Warto sięgać po produkty superfoods. Są bogactwem składników odżywczych i są zdrowe. Należy jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest zbilansowana i urozmaicona dieta. Jedzenie jednego rodzaju żywności może przynieść więcej szkód naszemu zdrowiu niż pożytku. Tak więc, dobrym pomysłem jest włączyć superfoods z evita.sklep.pl do diety, ale nie ją zastępować.

W skład dobrze zbilansowanej i zdrowej diety wchodzą przede wszystkim: warzywa i owoce, chude białko, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy. Należy pamiętać o ograniczeniu spożycia sodu, złych tłuszczów i rafinowanego cukru. W połączeniu z ćwiczeniami i regularną aktywnością fizyczną zdrowa dieta może zdziałać cuda.

Korzyści z superfoods

Spożywanie pokarmów bogatych w witaminy i minerały, w połączeniu z dietą, wpływa na utratę wagi, dodaje energii, spowalnia starzenie, może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać nowotworom. Błonnik może pomóc w walce z cukrzycą i problemami trawiennymi. Fitochemikalia zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Superfoods chronią narządy wewnętrzne przed toksynami, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, regulują metabolizm i zmniejszają stany zapalne.