Dietetycy i lekarze rodzinni ciągle podkreślają, jak ważną rolę odgrywa w naszym organizmie magnez oraz potas. Zalecają oni swoim pacjentom wprowadzenie do diety pokarmów o dużej zawartości tych dwóch minerałów, ze względu na ich szerokie zastosowanie i duży udział w prawidłowym metabolizmie organizmu.
W jakich pokarmach znajdziemy potas?
Bardzo bogate w potas są świeże warzywa takie jak na przykład ziemniaki, surowe buraki, brukiew, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, dlatego też warto wprowadzić te produkty do swojej diety, by naturalnie uzupełnić zapasy potasu.
W jakich pokarmach znajdziemy magnez?
Produktami bogatymi w magnez są między innymi banany, truskawki, grejpfruty, figi, szpinak, jarmuż, sałaty, szparagi oraz orzechy. Warto przy następnych zakupach spożywczych zaopatrzyć się w te produkty.
Jeśli borykamy się z niedoborami magnezu i potasu, to wówczas zwykła dieta może nie wystarczyć i konieczna staje się wtedy suplementacja tych ważnych dla organizmu minerałów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przyjmowanie asparginu, ponieważ zawiera on oba te pierwiastki w dobrze przyswajalnej formie. Jest to najczęściej zalecany preparat w poradniach medycyny rodzinnej.